Reisevaksiner

Vaksine

Vi anbefaler legekonsultasjon ved reisevaksinering.

Vi har reisevaksine for barn, voksne og familier. På time for reisevaksinering gir vi veiledning og råd om hvilke vaksiner du eller dere trenger. På bakgrunn av dette setter vi de reisevaksinene som passer.
Anbefalinger for reisevaksinering

De fleste reisevaksiner er frivillige, men til enkelte reisemål er det obligatorisk å ta gulfebervaksinen og meningokokkvaksine senest 10 dager før innreise.

Vaksinering er avhengig av blant annet:

 • hvor du skal reise
 • reisens varighet
 • din helsetilstand
 • alder
 • situasjonen på stedet du skal reise til
 • tidligere vaksiner du har tatt (husk å ta med ditt vaksinekort til timen)

Ting man bør tenke over før/etter vaksinasjon:

Reisevaksine bør settes i god tid, helst 3-4 uker før avreise. Jo tidligere jo bedre, men om man er sent ute er det uansett alltid best å vaksinere seg enn å ikke gjøre det, de fleste vaksiner har likevel effekt selv om de settes sent.

Få oversikt over hvilke vaksiner du har tatt tidligere. Videre vaksinering avhenger av hvilke vaksiner man har fått tidligere og hvilket reisemål man skal til, lengde og type reise er også avgjørende.
Etter injeksjonene av reisevaksine må man vente i minst 20 min før man kan forlate legesenteret, dette for å være sikker på at man ikke får en allergisk reaksjon på vaksinene som er satt og for at man er i nærheten av medisinsk hjelp om det skulle oppstå en reaksjon. De fleste tåler vaksiner veldig godt og det er ofte uproblematisk.
Mange av reisevaksinene er vaksiner man må ta i flere omganger. Vaksineintervall og hvor mange doser man trenger før man er fullvaksinert varierer. Noen vaksiner varer i 10 år etter en dose og andre må tas to – tre omganger og varighet varierer fra 3 – 5 – 10 – 20 år.

Sjekk hvilke reisevaksine som er anbefalt ditt reisemål: Reisevaksiner  eller  https://www.vaksine.no

Genrelle råd for utenlandsreise:

 • Ikke drikk springvann, vær forsiktig med isbiter osv.
 • Vær forsiktig med å kjøpe vann/mat/frukt fra selgere på gaten eller på stranden. Spis helst kokt eller stekt mat, vær forsiktig med gatevognmat. Unngå rå mat. Spesielt kjøtt/fisk/skalldyr/salater, spis kun frukt med skall.
 • Husk god håndhygiene, ta med deg desinfeksjonvæske/våtservietter.
 • Ha alltid med plaster/bandasje/rensevann/desinfeksjon. Rens sår og rifter så raskt som mulig, bakterier trives godt i fuktig og varm luft, så infeksjonsfaren er større i varme/tropiske strøk. Kontakt lege ved alle typer bitt/infiserte sår.
 • Mygg: Beskytt deg mot myggstikk. Bruk myggspray som inneholder DEET hele døgnet og bruk impregnert myggnett om natten. I malariaområder anbefales malariaprofylakse. Denguemygg kan stikke hele dagen, mens Malariamyggen er mest aktiv kveld/natt. Tse-tse-fluen som kan gi sovesyke blir ikke avskrekket av myggspray, for å bekytte seg mot denne er det kun dekkende klær som gjelder. Den tiltrekkes av mørke farger, så om man er i områder hvor denne lever er det å anbefale å bruke lyse klær, evnt kakifargede klær. (derfor kaki er populært på safariturer)
 • Ved sykdom og behov for lege bør man oppsøke klinikker/sykehus som behandler vestlige pasienter. Standard på sykehus/klinikker varierer veldig, vær oppmerksom og ta gjerne kontakt med forsikringsselskapet ditt for å få råd om hvor du skal henvende deg og hvilke steder de anbefaler. Ved diarè/oppkast er det viktig å få i deg mye væske for å unngå dehydrering.

Husk reiseforsikring!

Reisevaksine